Monday, December 28, 2009

HMMM…KREATIF…BAGUS,BAGUS….

25 Disember 2009 / 8 Muharram 1431

Pada hari itu saya ada program di Masjid Umar Al-Khattab, bertempat di Bukit Damansara, dekat dengan ofis syarikat. Sesi pagi habis tengahari, jadi lepas itu kami terus solat jumaat di situ.

Apa yang menarik ialah cara khutbah jumaat disampaikan di situ. Bila masuk je ruang solat, terpampang di layar putih dengan jelas tajuk khutbah pada hari itu, “ TAJUK KHUTBAH : KEWAJIPAN ZAKAT “. Secara tidak sedar, orang-orang yang ada di dalam ruang solat sudah sedia untuk dengar khutbah, dan mereka pun boleh agak isi-isi yang akan disampaikan oleh khatib.

Lepas azan kedua, khutbah bermula. Sepanjang khutbah, setiap isi-isi yang disampaikan oleh khatib terpampang di layar putih dalam bentuk yang ringkas dan padat. Makmum yang hadir dapat dengar dan tengok di layar putih isi-isi khutbah. Powerpoint yang khatib pakai pulak colourful, pendek kata, tak membosankan. Pelik, sepanjang khutbah, seriously saya tak menguap langsung, sakit kepala pun tak. Selalu kalau solat jumaat di masjid lain, kepala akan tertekan sikit sebab nak focus dengar khutbah, yela, bukan clear sangat pun microphone kadang-kadang.


(isi-isi khutbah terpampang di layar putih semasa khutbah)


Solat jumaat di Masjid Umar Al-Khattab memang satu daripada pengalaman yang menarik. Tak tau la kalau ada lagi masjid yang bagi khutbah macam ini. Seriously, sangat kreatif. Tak pernah terfikir pulak slide powerpoint boleh tolong melancarkan khutbah.

Syabas Inspektor Sahab !! Syabas !!
Plak plak plak !! (bunyi tepuk tangan).

APA KEJADAH ??

23 Disember 2009 / 6 Muharram 1431 ; KUANTAN

Hari ni hari terakhir saya outstation di Pahang. Sebab dah dua hari pulun buat preventive maintenance di UMP Kampus Gambang dan UMP Kampus Pekan, Abang Bob, klien kami juga staff UMP bagi ‘can’ kami datang ke ofis lambat sikit. So lepas solat subuh berjemaah dengan roommates hotel, ada banyak masa untuk rileks. Tapi saya malas nak lepak lama-lama, baring atas katil hotel takde bintang yang sedap ni, dengan air-cond lagi, silap-silap tak bangun dah kalau tidur balik.

Lebih kurang pukul 9.30 pagi waktu henset celcom saya, semua roommates hotel saya dah bersiap untuk checkout. Lepas siap semua kerja boleh terus balik shah alam. Buat apa nak duduk kuantan lama-lama, bukan ada duit sangat. Company bagi duit nak hidup di Kuantan cukup-cukup je. Tapi rakan sekerja di bilik lain tak siap lagi, baru bangun masa tu. So kami semua yang dah bersiap kena la tunggu mereka dengan penuh kesabaran dan ketabahan. Bak kata pepatah, penantian itu satu perkara yang menyeksakan.

Lebih kurang 10 minit kemudian, abang hafiz bersuara,” nama je islam…”.

“Pehal abang Hafiz ?”,tanya saya.

“Tengok belakang. Rilek je orang melayu masuk kedai sport toto beli nombor ekor”, abang Hafiz bersuara lagi sambil menjeling ke belakang.

Memang betul, seorang lelaki melayu yang agak berumur dengan pakaian ofisnya keluar daripada kedai sport toto dengan selamba lalu masuk ke sebuah kereta kancil. Nak pergi kerja agaknya.

Kemudian ada lagi, seorang pemandu lori pula masuk ke kedai tersebut dengan muka tak bersalah dan selang beberapa minit keluar lalu hilang dari pandangan kami.

Selang beberapa minit ada lagi orang melayu yang masuk ke kedai tersebut, selang beberapa minit keluar lalu hilang.

Kalau nak dikira, tak silap saya sepanjang kami tunggu rakan sekerja turun daripada hotel, tak kurang daripada 5 orang melayu yang masuk ke kedai sport toto selang beberapa kedai daripada hotel yang kami tinggal. Dan berdasarkan masa yang mereka ambil untuk keluar kembali, kemungkinan besar mereka sememangnya telah membeli nombor ekor. Lagipun sewaktu mereka keluar, memang mereka memegang sehelai kertas kecil. ???? Apa kejadah ???

Seorang melayu yang di dalam perlembagaan negara dinyatakan islam, masuk ke kedai sport toto, beli nombor ekor.

Apa kejadah ??

Tak rasa malu ke ??

Kalau search gambar-gambar di internet memang gejala ini dah lama berlaku,serius….

Kalau tak percaya cuba la sendiri.

(antara gambar yang saya jumpa di internet)


Tapi….hmmm….bila saya tengok muka mereka selepas beli nombor ekor, selamba je…rilek je…

Apa kejadah nie wei !!??

Apa kejadah nie !!??

Thursday, December 24, 2009

19 Disember 2009 / 3 Muharram 1431H

“Salam.cramah pas isyak kn?”, mesej saya kepada Syafiq.

“Lps magrib la bro.dh start lma dh”,balas Syafiq.

Ingatkan kalau boleh nak makan malan dulu, pastu baru bertolak ke masjid negeri untuk dengar ceramah daripada Yusuf Al-Qardhawi. Lepas dapat tau info yang saya dapat silap, dengan berbekalkan EX5 saya yang dapat dari atuk, saya terus rush dengan kelajuan maksimum(EX5 x laju mane pn) ke masjid negeri. Peluang untnk dengar ceramah daripada beliau bukan senang nak dapat.

Bila sampai masjid je, aiyooo, terkejut saya, banyak nyer kereta, kat dalam masjid banyak, kat luar pn banyak, nasib baik saya naik moto. Rupa-rupanya sama je, moto pn still susah nak parking, hmm…parking je la dalam longkang neh.

Sampai-sampai je azan berkumandang, adoih…sedih sangat masa tu. Ingat ceramah dah habis. Rupa-rupanya belum habis, huh, lega...



…………………………….mula-mula dengar memang tak faham ape. Memang la, Yusuf Al-Qardhawi kan orang arab, kejadah nak faham. Masa tu baru la terdetik di hati,” adoih, kenapa la aku tak power bahasa arab, kalah faham kan best…”. Walaupun memang dah ada yang menterjemah setiap kata-kata beliau, walaupun isi-isi yang disampaikan sama dengan beliau, still, aura yang dikeluarkan tak sama. Bila tengok kat screen putih cara Yusuf Al-Qardhawi sampaikan ceramah beliau, saya tersenyum, semangat betul dia nie, dengan suara yang lantang, pergerakan tangan yang tak henti-henti, senyum lagi tuh, jelas menunjukkan beliau memang menyampaikan ceramahnya dengan bersungguh-sungguh. Walaupun tak faham, memang tak mengantuk sangat.

“ Dalam surah Al-Fatihah ayat ke-5 dan ke-6 dinyatakan, hanya ENGKAU yang kami sembah, dan hanya kepada ENGKAU kami memohon pertolongan, jelas dinyatakan dalam ayat tersebut KAMI, dan bukannya AKU, jelas sekali menunjukkan bahawa Islam sangat memerlukan KUMPULAN dan bukannya INDIVIDU semata-mata untuk tegak berdiri di dunia ini…………”, antara isi yang masih saya ingat daripada ceramah beliau.

*************************************************************************************

“Wabillah taufik wai hidayah, wassalamualaikum aiiyuhal ikhwah wal akhwat, warahmatullahi wabarakatuh ”, bunyinya ayat terakhir beliau pada malam tersebut.

Lepas solat isyak ramai orang nak tangkap gambar beliau, tapi tak dapat, Yusuf Al-Qardhawi dah tua, beliau pun tak berapa sihat, kesian….

Kalau ikutkan, daripada entah berapa ribu orang yang datang nak dengar ceramah beliau, mesti ramai yang nak tengok, berjabat tangan, kalau boleh bergambar dengan beliau. So saya cancelkan je la niat nak tangkap gambar beliau. Pergi la jalan-jalan kat expo maal hijrah kejap sambil makan burger sorang-sorang. Tiba-tiba ada orang telefon. Hmmm ??? Bakar ??

“Oi Che an, ko katne ??”.

“Aku kat masjid negeri la.Pehal kerak ??”.

“Laa…ko kat masjid negeri gak ke ??ko katne ?? aku depan gerai air …”.

“Laa…pesal tak bagitau nak datang ??jap, aku g situ…”.

Laa…datang jugak si kerak nie, dengan si emi ensem pulak tu. Balik-balik jumpa korang, kecik betul dunia nie. Lepas sembang-sembang kejap, kami pn nak balik, on da way menuju ke transport masing-masing, kami ternampak satu area yang agak ramai and riuh, oooo…Yusuf Al-Qardhawi baru nak balik, ape lagi, tunggu jugak la…

*************************************************************************************

“Yusuf Al-Qardhawi tu bagus…tak kira masa dia menulis, masa berdiri dia menulis, masa duduk dia menulis, tu pasal kitab 1000 muka surat kejap je boleh siap…”,kata seorang lelaki di belakang saya kepada seorang ustaz.

“Yeke??”,saya dengan tak malunya terkejut lalu menyampuk.

“Yela. Dia kan memang dah banyak ilmu, sebab tu takde masalah,”kata lelaki tersebut sambil menepuk bahu saya.

Sambil bertongkat Syeikh Yusuf Al-Qardhawi diiring ke kereta. Kata lelaki tadi Syeikh Yusuf Al-Qardawi ada lagi beberapa program yang tak dibuka kepada awam. Mungkin beliau akan tinggal di Malaysia untuk 2 atau 3 hari lagi.

Sebelum kereta beliau bertolak, saya sempat melihat wajah beliau secara live, bukan daripada internet, bukan daripada tv.

Selepas beliau bertolak, rupa-rupanya ada lagi orang besar yang hadir nak bertolak pulang. Mula-mula Menteri Besar Selangor,Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim. Kemudian Dato’ Seri Anwar Ibrahim menyusul. Yang terakhir lelaki yang tepuk bahu saya tadi. Adoih, laa…orang besar rupanya lelaki tu, tapi apsal saya tak kenal ??? tak kisah la, dah lepas pun.

Bila semua VIP dah balik, kami pun balik la, nak buat ape lagi kat situ. Tapi malam tu memang best, no word can describe it. Tapi harap-harap apa yang saya dengar malam tu bukan sekadar masuk telinga kiri, keluar telinga kanan.Apa-apa perkara yang didengar dan difahami malam tu patut sangat saya dan semua muslimin-muslimat yang hadir amalkan. Datang masjid malam tu bukan sebab nak jumpa orang-orang yang well-known, tapi untuk mencedok sedikit sebanyak ilmu dari beliau.

“Saya bukan nak gambar Yusuf Al-Qardhawi,

Saya bukan nak berjabat tangan dengan Yusuf Al-Qardhawi,

Saya bukan nak anugerah maal hijrah macam Yusuf Al-Qardhawi,

Yang saya nak, ilmu yang tinggi macam Yusuf Al-Qardhawi,

Yang saya nak, semangat juang yang tinggi macam Yusuf Al-Qardhawi,

Kalau saya nak jadi macam Yusuf Al-Qardhawi saya kena bersedia hadapi dugaan yang akan datang,

Kalau saya nak jadi macam Yusuf Al-Qardhawi saya kena kuat,

Kalau saya nak jadi macam Yusuf Al-Qardhawi saya kena kalahkan ‘diri saya’ dulu…

Ya ALLAH bantulah hambaMU yang lemah ini dalam meniti hari-hari yang penuh dengan dugaan…..”

-Solehtaiko Islam

Thursday, October 8, 2009

Pakcik, saya pressure la, cane ek ???




7 Oktober 2009

Selepas selesai sesi usrah dengan Pakcik Roslan, pakcik bukak masa untuk saya dan ikhwah yang lain untuk tanya soalan, luar topik usrah malam ni pun xpe. Kebetulan masa tu saya pun dibebani dengan pelbagai perkara, dengan asignment yang tak habis-habis, mini project yang belum siap, bukan satu, banyak pulak tu, study pulak tengah serabot. Lalu saya bersuara.

Saya : Honestly sekarang ni saya dalam keadaan yang agak tertekan, banyak asignment yang dengan mini project tak siap lagi, study untuk final lagila,so macam mana saya nak setelkan masalah saya nie ek pakcik?? Pakcik pun dulu student kn??

Pakcik Roslan tersenyum dengar soalan saya dan berfikir sejenak.

Pakcik Roslan :
Heh, macam ni la, che an tengok balik Al-Quran, ada ayat yang tertulis, maksudnya:

“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (Asy-Syarh: 5 – 6)




Masa pakcik student dulu pun sama jugak. Tapi bila pakcik pressure pakcik akan ingat ayat ni. Mungkin sekarang pakcik susah, tapi pakcik yakin selepas yang susah ni akan ada kesenangan yang tunggu. Dengan berfikir macam ni, kurang la pressure pakcik tu.

Ada satu lagi ayat dalam Al-Quran, yang maksudnya:

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya …….” ( Al-Baqarah: 286)

Walaupun che an dengan ikhwah yang lain rasa asignment macam banyak je, dan ada macam-macam lagi tanggungjawab yang kena buat, yakinlah, Allah tidak akan membebani antum melebihi limit antum. Bukankah Allah Maha Mengetahui ...

Lagipun, kalaulah Allah nak ikhwah sekalian lulus dalam exam, tak ada siapa pun yang boleh failkan antum, dan kalaulah Allah nak ikhwah sekalian fail dalam exam, tak ada siapapun yang boleh luluskan antum.

Untuk masa sekarang ni, antum berusaha je la. Biar all out. Nanti bila result dah keluar, apa pun keputusannya, antum bersyukur la. Kalau cemerlang, Alhamdulillah. Kalau fail, bergembira je la.

Ingat ek che an, jangan pressure-pressure. Sebab bagi pakcik, kalau kita pressure, lagilah tak boleh study atau buat kerja lain kan ?


Saya cuma mampu tersenyum selepas mendengar jawapan yang cukup ringkas, tetapi berpandukan Al-Quran daripada Pakcik Roslan. Mungkin saya terlampau menekan diri sendiri. Heh, bila datang usrah, rasa sejuk sikit dalam hati, tapi sangat selesa, seriously.

Pakcik Roslan pulak bukan calang-calang orang.
Siapa sangka disebalik perwatakan alim pakcik, gaji bulanannya sudah mencecah 5 angka. Memang dah kategori orang senang ni. Tapi dalam kesenangan yang pakcik kecapi,
mulutnya tak putus-putus menyebut pasal Islam. Memang respek habis !!!

Sunday, August 23, 2009

Welcome to KEM RAMADHAN



Untuk catatan saya kali ini, saya takkan menceritakan tentang kebaikan-kebaikan bulan Ramadhan, apa amalan-amalan yang dituntut di bulan ini, dan apa saja perkara-perkara yang berkaitan dengan bulan yang penuh barakah ini. Rasanya ramai yang dah tau bab-bab itu. Lagipun ramai lagi orang-orang di luar sana yang lebih layak untuk menerangkan pasal perkara-perkara tersebut. Di sini saya ingin berkongsi pengalaman saya semasa sedang menuntut ilmu di Kolej Matrikulasi Kedah.

Al-kisah……….semasa belajar di KMK ada seorang pelajar lelaki bernama M( bukan nama sebenar). M merupakan seorang pelajar yang biasa-biasa saja. Pergi lecture, balik lecture. Petang riadah, main skateboard. Pergi masjid pun hari Jumaat je. Tup tap tup tap, Ramadhan pun tiba, masa tu masjid pun mula la penuh. Orang yang tak pernah nampak muka masa magrib pun tiba-tiba ada. Alah, tak heran pun, Ramadhan.

Pada suatu petang( lepas zohor rasanya) saya ternampak M sedang membaca Al-Quran, dan student-student lain yang tak pernah nampak muka pun ada di masjid. Hari cuti la katakan, banyak masa free. Kalau ikut pengalaman, sementara je semua nie. Masjid penuh bila Ramadhan. Habis Ramadhan, habislah masjid. Walaupun setiap kali masuk masjid, ada je muka M dengan teman-temannya, saya masih beranggapan amalan mereka, kealiman mereka cuma sementara.

Tup tap tup tap, Ramadhan pun habis. Selang beberapa hari lepas cuti habis, semasa masuk ke masjid, ternampak M dengan beberapa temannya. M bukan lagi M yang dulu. M bukan sahaja rajin ke masjid, malah M turut terlibat dengan kerja-kerja dakwah. 5 waktu sehari semalam M memang akan hadir ke masjid. Pada waktu tersebut, saya pun tak turun masjid kalau subuh, solat di bilik je masa tu. Adoih, segan saya dengan M masa tu.

Itulah kesan KEM RAMADHAN. Bila kita join mana-mana kem, kalau dimanfaatkan kem tersebut semaksimum yang mungkin, insyaallah akan ada kesan kepada diri kita. KEM RAMADHAN, kem yang banyak melatih jiwa kita, yang melatih kita mengawal nafsu, dan banyak lagi training-training yang disediakan di kem yang Allah sediakan khas untuk umat Islam. Manfaatkanlah waktu ini wahai sahabat-sahabat…

Sunday, August 9, 2009

Tengok Subtitle je...!!!

video
Daybreak's Bell

Klip video di atas merupakan salah 1 drp soundtrack GUNDAM 00, salah 1 anime favourite saya. Lagunya mempunyai makna tersendiri. Lain orang lain tafsiran la kn?? Dari sudut pandangan saya, lagu ini bertemakan keamanan, kebencian kpd peperangan, harapan yg tak putus-putus m'harapkan keamanan yg berkekalan. Dalam anime ini banyak lagi lagu-lagu yg mempunyai mesej yg sama. Lagu-lagu macam nie yang patut diperbanyakkan. Nie tidak, asyik-asyik cinta, asyik-asyik cinta. Bosan aku layan lagu local dengan indon.


Pernah sekali saya pergi ke satu ceramah semasa semester pertama pengajian saya, penceramah t'sebut lecturer fac mechanical engineering,dia ada cakap:

"Sekarang anak-anak sudah berada di universiti. Tak kiralah jurusan apa pun. Baik dari jurusan seni muzik mahupun jurusan kedoktoran.

"
Hati saya mula m'berontak,"yeke??soo...kalau amik jurusan seni muzik nak jadi apa??",

Penceramah t'sebut terus menyambung,"Dalam perjuangan Islam, semua jurusan diperlukan. Kalau anak-anak tak percaya, anak-anak tengok, yahudi dan geng-geng mereka menyerang umat Islam dari mana, dari kawasan-kawasan yang umat Islam anggap tidak penting. Muzik la contoh yang paling senang. Tak ramai orang Islam nak hasilkan muzik-muzik untuk hiburan umatnya, sebab itu senang orang yahudi serang Islam dari kawasan itu..."

Selepas hadir ke ceramah itu, pandangan saya t'hadap semua course di Universiti berubah. Betul cakap penceramah tadi. Dalam perjuangan Islam, semua perkara diperlukan, sekalipun nampak remeh, macam course seni muzik tadi.


Berbalik kpd video di atas, jepun banyak m'hasilkan pelbagai jenis muzik dengan pelbagai tema. Honestly, kalau tengok negara kita, hampir kesemua lagu kita membicarakan tentang cinta manusia yang sementara(Kalau kekal xpe la jugak).Dengan lagu Coba(Padahal aku layan jugak),Lagu Untukmu, dan macam-macam lagi laa lagu yang jiwang-jiwang karat nie.Hisy....macam mana anak-anak muda kita tak terasa nak couple, lagu yang mereka dengar setiap hari dah terlebih cukup untuk galakkan mereka dari buat benda tu. Pelik-pelik, macam-macam usaha dibuat untuk membendung benda-benda macam nie. Tapi sebenarnya lagi banyak catalyst-catalyst yang ada.Tapi tak ramai yg perasan.Or maybe lagi tepat ramai yg layan je lagu-lagu camni.Lagu-lagu macam Mentera Beradu gandingan Malique dan M.Nasir,dan Alhamdulillah oleh Too Phat patut dipuji.Lagu macam nie la yg kita nak.Lagu yg m'insafkan dan buat kita b'fikir.Bukan lagu-lagu yg buat kita angau.Pendek kata,Lu pikir la sendiri. Sekian untuk masa nie,Assalamualaikum.....

Thursday, August 6, 2009

Basic awak cne?? Ok??


"Orang dulu-dulu, kecik-kecik dah hafal Quran, ilmu hadith?? beres....ilmu tafsir?? beress..., sebab tu datang la ilmu ape pn kt dorang, insyaallah dorang x kn sesat, sebab dorang punye basic dah setel awal-awal...", cakap Abang Hafiz dlm usrah ntah yang ke berapa, solehtaiko pun x ingat.

Tapi itulah hakikat zaman sekarang, kecik-kecik diajar benda-benda ngarut, menari la..., joget la..., mereka tak diajar untuk kenal Allah dan Islam awal-awal. Excusenye 'biar la, dorang kecik lagi...' . Haiyoo....sebab kecik la kena diajar. Kan orang tua cakap, melentur buluh biarkah dari rebungnya. Nanti dah jadi rebung x kan ter'geheh-geheh' nak ajar.

Kalau x percaya, tengok saja remaja-remaja zaman sekarang. Macam-macam budaya dah mereka ikut, dengan 'shuffle' laa...dengan kumpulan-kumpulan yang ngarot-ngarot la, dan yang paling peliknya semua tuu datang dari luar, dari negara asing. X kan mereka x pernah tanya, dari mana datang budaya tuu?? apa advantages dia??

Kadang-kadang bila termenung skali-skala, terfikir pasal benda-benda macam ni. Sampai sekarang solehtaiko x paham kenapa mereka-mereka itu asyik ikut jee benda-benda macam ni. Kalau ikut dan paham boleh terima lagi, masalahnya mereka x paham pun apa yang meraka buat. Bila ditanya moden la kononnya. Kejadah Moden ..!!!

Itu la pasai.......Ilmu Islam bukan diajar untuk dapat 'A' SPM jee....Islam itu agama yang sempurna. Dari bangun tidoo sampai tidoo balik semua dah ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W dan sahabat-sahabat baginda. Kalau Basic Islam kita dah kukuh, blajoo ler ilmu apa pun, brainwash la dengan ceramah apa pun, insyaallah kita x kan sesat. Alaa...kan Nabi ada cakap, "Aku tinggalkan kepada umatku 2 perkara, Siapa yang berpegang teguh dengan kedua-duanya, aku jamin dia x kan sesat. Perkara tersebut ialah Al-Quran dan Sunnahku....",siapa yang riwayatkan solehtaiko x ingat, tapi hadith ni disahkan SOHEH.

Sunday, July 26, 2009

Naik Pangkat??Layak ke aku??


"Ape yang penting??Kerjasama!! Ape yang penting??Kerjasama!!",message tone handset saya berbunyi,

"Salam.che an,mulai minggu depan anta akan usrah dengan pak cik Roslan,stiap ari rabu,anta dilantik sebagai co-naqib untuk usrah abang zul. - abg halim"

Terkejut saya dibuatnya,mana taknye,orang macam saya dilantik sebagai co-naqib,hahaha,macam x percaya pun ada,memang saya akui,kalau ada program or kem,kalau saya free,insyaallah pergi.Tapi bila dilantik menjadi co-naqib,bahu terasa berat,padahal kosong je...Kalau nak ikutkan,subuh pun Bakar yang kejutkan.

Skali-skala saya termenung seorangan,pikir balik pasal mesej td,"Hmmm.....",keluh saya.Tapi,bila pikir balik,ada baiknya jadi co-naqib.Mungkin saya dipilih oleh Allah S.W.T.,and mungkin inilah masa turning point saya untuk jadi muslim yang truly soleh.

Bila jejak je kaki kat area-area dakwah nie,konfem,banyak cabaran n dugaan yang menanti saya,
tapi salah satu prinsip hidup saya yang selalu saya monologkan sendiri,"Kebenaran tetap kebenaran",menjadi ayat motivasi saya.Kalau jalan yang saya amik ni memang jalan ke arah kebenaran,buat ape nak tukar jalan,lantakla sakit mana,lantakla susah mana,lantakla sibuk mana,sebab KEBENARAN TETAP KEBENARAN.


p/s: -usrah pak cik Roslan ialah usrah untuk naqib n co-naqib -usrah abang zul ialah usrah student yang saya bakal lead

Friday, July 17, 2009

Kenapa nak berBlogging???


Soalan nie selalu muncul kat kepala saya,"kenapa nak buat blog sendiri??,nanti ada masa ke nak update blog??,kalau dah buat pun,siapa yang nak baca??"

Tapi kalau xde langkah pertama,tempat sedekat mana pun x kan sampai,soo...saya tekadkan diri untuk buat jugak blog sendiri,bukan sebab nak ikut cik mimiey( sori mimiey,hahaha ), atau nak ikut kawan-kawan yang lain, tapi saya pun ada agenda tersendiri,apa agendanya??rahsia,hohoho...

Kepada member-member yang 'terlalu' blog saya,baca-baca la.....and komen-komen la....


"PERJALANAN SERIBU BATU BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA"- Pujangga